Nasze przepisy

Syrop na wszelkie dolegliwości

 

Składniki:

50g korzenia chrzanu

50g korzenia imbiru

2 średnie cebule

2 cytryny

3 ząbki czosnku

 

Wszystkie składniki poszatkować najlepiej w THERMOMIXIE do konsystencji drobnej surówki obr. 6 czas 5s lub nożem nierdzewnym. Przełożyć wszystko do dużego słoika i dodać 150g miodu (najlepiej spadziowego lub lipowego). Trzymać 24 godziny w ciepłym miejscu w temperaturze do 40°C. W osobnym słoiku zaparzyć 10g ziół prowansalskich w 300ml wrzątku. Po ostygnięciu (poniżej 40°C) zaparzone zioła dodać do wcześniej wykonanej mikstury. Po upływie 12 godzin odcisnąć syrop od pulpy najlepiej przez gazę lub w zaparzaczu do kawy. Powstały syrop trzymać w lodówce. W miarę potrzeb stosować przy różnego rodzaju dolegliwościach, przy silnych infekcjach stosować olejek z oregano: dla dzieci 1 kropla dwa razy dziennie na łyżkę syropu, dorośli 5 kropel rano i wieczorem na łyżkę syropu. Wskazane jest przed połknięciem przepłukanie gardła i ust. Sam syrop można stosować w ciągu dnia co 4 godziny a w nocy przy nasilającym się kaszlu.

Właściwości mikstury:

-przeciwbakteryjny
-przeciwwirusowy
-przeciwzapalny
-przeciwgorączkowy
-przeciw pasożytom
-przeciwkaszlowy