Kontakt

Tadeusz Rolnik
Niebieszczany 480
38-500 Sanok
tel. 509-248-227
e-mail:
 
rol.apis.bud@gmail.com

video

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/QYbbbgr-sO0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Nasze przepisy

Syrop na wszelkie dolegliwości

 

Składniki:

50g korzenia chrzanu

50g korzenia imbiru

2 średnie cebule

2 cytryny

3 ząbki czosnku

 

Wszystkie składniki poszatkować najlepiej w THERMOMIXIE do konsystencji drobnej surówki obr. 6 czas 5s lub nożem nierdzewnym. Przełożyć wszystko do dużego słoika i dodać 150g miodu (najlepiej spadziowego lub lipowego). Trzymać 24 godziny w ciepłym miejscu w temperaturze do 40°C. W osobnym słoiku zaparzyć 10g ziół prowansalskich w 300ml wrzątku. Po ostygnięciu (poniżej 40°C) zaparzone zioła dodać do wcześniej wykonanej mikstury. Po upływie 12 godzin odcisnąć syrop od pulpy najlepiej przez gazę lub w zaparzaczu do kawy. Powstały syrop trzymać w lodówce. W miarę potrzeb stosować przy różnego rodzaju dolegliwościach, przy silnych infekcjach stosować olejek z oregano: dla dzieci 1 kropla dwa razy dziennie na łyżkę syropu, dorośli 5 kropel rano i wieczorem na łyżkę syropu. Wskazane jest przed połknięciem przepłukanie gardła i ust. Sam syrop można stosować w ciągu dnia co 4 godziny a w nocy przy nasilającym się kaszlu.

Właściwości mikstury:

-przeciwbakteryjny
-przeciwwirusowy
-przeciwzapalny
-przeciwgorączkowy
-przeciw pasożytom
-przeciwkaszlowy

O nas

Oferujemy ekologiczne produkty i półprodukty ze starych odmian zbóż, rośliny miododajne i lecznicze z ekologicznej plantacji, produkty pszczele i porady dietetyczne. 

W poradach dietetycznych bazujemy na leczeniu jedzeniem. Już w starożytności Hipokrates głosił:
,,Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem.''

 
,,Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest najcenniejsza własnością i powinien uczyć się, jak sam może leczyć swoje choroby.''


Zapraszamy do obejrzenia naszej oferty :)

 

 







Menu - oferta

Nasza oferta:

 

Ziarna zbóż

 

Pszenica orkisz (Triticum Spelta) 

Pszenica samopsza (Triticum Monococcum)

Pszenica płaskurka (Triticum Dicoccon)



Nasiona roślin miododajnych


Nostrzyk biały (Melilotus Albus)

Nostrzyk żółty (Melilotus Officinalis)

Przegorzan (Echinops)

Gryka (Fagopyrum)

 

 

Produkty pszczele


Miód

Nowość!! Miód nostrzykowy na udrażnianie żył

Pyłek

Pierzga

 
 

 

O roślinach

Nostrzyk

Nostrzyk jest to roślina dwuletnia lub jednoroczna. Dorasta do 2 m wysokości  liście ma trójlistkowe, o brzegach nie regularnie ząbkowanych, jego kwiaty są drobne, białe lub żółte, zebrane w dość luźne, wydłużone grona. Kwitnie od końca czerwca przez około 2 miesiące. W  zielu występuje m.in. kumaryna i dikumarol. Jego działanie jest bardzo znaczące ponieważ zmniejsza on krzepliwość krwi i niebezpieczeństwo powstawania zakrzepów, uodparnia ściany naczyń krwionośnych, pobudza krążenie krwi i limfy oraz polepsza samopoczucie. Nostrzyk ma również właściwości wzmacniające, przeciwzapalne, moczopędne, uspokajające, poprawiające trawienie, zwiększa wydzielanie m.in. śliny, soku żołądkowego oraz żółci. Zewnętrzne stosowanie ziela nostrzyka działa odmiękczająco na skórę i przyśpiesza gojenie .  Zbyt duże dawki spożywania produktów z nostrzyka może wywołać krwawienie wewnętrzne.


Orkisz

Orkisz jest to prastara odmiana pszenicy. Już w czasach starożytnych Germanie i Rzymianie uznawali orkisz za pokarm dający siłę. Orkiszem karmiono gladiatorów i zawodników igrzysk. Mniszka- Hildegarda z Bingen uważała, że ziarno orkiszu działa rozgrzewająco i natłuszczająco. Naukowcy wykryli w orkiszu rodanid, który jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie,  krwi i mleku kobiecym. Substancja ta chroni przed infekcjami, wspomaga procesy krwiotwórcze, przyrost ciała i wzmacnia układ odpornościowy. ,,Orkisz z uprawy ekologicznej jest przydatny w leczeniu wielu schorzeń. Wskazany dla chorych po zawale serca. Wzmacnia narządy zmysłów, a także spowalnia procesy ich starzenia się. Ponadto stanowi znakomite pożywienie dla osób wyczerpanych, niedożywionych, wcześniaków i chorowitych niemowląt” - pisze współczesny naturoterapeuta Miłosz Woźniak. Ziarno orkiszu ma słodko-orzechowy smak i jest źródłem witaminy B, żelaza, wapnia i potasu.  Zawiera dużo błonnika i białka, zapobiega kamicy żółciowej. Kleik z orkiszu zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę oraz zwiększa tempo przemiany materii, a kaszki obniżają poziom cholesterolu we krwi. Jest również kawa z orkiszu, która poprawia trawienie. Ważne jest przy stosowaniu ziarna orkiszu w celach leczniczych, by nie mieszać go z innymi ziarnami.


Płaskurka

Płaskurka jest to jedno z pierwszych udomowionych zbóż. Jej historia jest dłuższa od orkiszu. Ziarno zawiera duże ilości białka i popiołu co związane jest z dużą ilością składników mineralnych. Zawiera również błonnik pokarmowy i glukany które redukują cholesterol i chronią przed cukrzycą. „Uzyskana z płaskurki mąka jest jakościowo nawet lepsza niż mąka orkiszowa. Znakomicie nadaje się do wypieku chleba. Myślę, że w przyszłości płaskurka może stać się równie popularna jak orkisz” – mówi Ewa Dąbrowska z Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego w Olsztynie. 


Samopsza

Samopsza jest to najstarszy gatunek pszenicy która jest dużo bardziej bogatsza w związki odżywcze oraz jest lepiej tolerowana przez osoby uczulone na gluten. Pszenica samopsza zawiera unikalny peptyd który zwalcza wolne rodniki, sprzyja eliminacji toksyn oraz powoduje niszczenie białek podporowych skóry i przedwczesne starzenie. Pszenica samopsza jest również bogata w karotenoidy i witaminę A oraz w związki odżywcze - białka, lipidy, witaminy z grupy B i minerały (żelazo, fosfor, potas, cynk, mangan), które regenerują i nawilżają skórę suchą i odwodnioną.



Podkategorie